miercuri, 19 mai 2010

Paradoxul omului modern : Singur in multime!

Paradoxul omului modern : Singur in multime!

Aud din cand in cand un zumzet, este zumzetul singuratatii si al izolarii intre peretii uneltelor menite sa ne favorizeze comunicarea, sa ne aduca mai aproape, sa ne scurteze perioada de ucenicie a relatiilor, sa ne uneasca intr-o hora a umanitatii, sa ne implineasca social..
Unelte care din pacate ne-au instrainat imens si ne-au dat un motiv in plus sa fim violenti si singuratici, ascunsi in spatele pixelilor plini de lumina, din nefericire nu cea divina. Candva telefonul mobil era primit ca o minune a tehnologiei, astazi nu stii cum sa faci sa-l inchizi sau sa pari ocupat..nu vi se pare ca obsesia de a cunoaste cat mai multi oameni de toate calibrele si calitatile ne-a facut sa nu cunoastem pe nimeni de fapt si sa navigam printre semeni ca pestii printre moleculele de apa?
E destul de caraghios, dar cu cat incercam mai mult sa ne cunoastem fratii si surorile cu atat uram mai mult omul si ne dorim intimitatea, pare un joc juvenil de-a sado-masochistul.
Am ajuns in mod paradoxal colectionari de oameni si de nume, de fotografii si amintiri incastrate pe hard disk, de fraze si imagini din alte lumi, mai putin a noastra...Mail-u-mi abunda de maldare fantastice, de cuvinte pioase, pompoase, care te blesteama si apoi in mod straniu te implora sa le duci mai departe, de grotesti si impure imagini ale divinitatii care-ti vorbesc prin pps-uri, D-zeu care te saluta si iti vorbeste prin monitor, prin monitor!!! Doamnee, apara si pazeste, ca mare iti este Gradina! Citate –destepte- aruncate pe fundaluri fotoshopate umplu mintea pacatosului saracit in spirit si-l fac sa adoarma ca-n pruncie..cu capul leganat pe tastatura!
Am ajuns sa doar sa visam la bine, la frumos, la elegant, la curat, la cer, la suflet, la divinitate, la apus si rasarit de luna, la...fiind un cinefil infocat cu slabe cunostinte in domeniu nu pot acum sa nu-mi amintesc de pelicule care ne prezinta in mod superb fiinta viitorului hipnotizata de imagini monotone, prizoniere pentru totdeauna intr-un acvariu uman, fara scop, fara corespondent in viata reala, REALA, dusi de nas de propria naivitate si lipsa elementarului bun simt, dusi de nas intr-o retea imensa de electroni de tip Matrix. Nu ati vazut Matrix I? E timpul sa urmariti cea mai indrazneata teorie a viitorului omenirii transpusa bineinteles printr-o poveste cu roboti si multe gloante, un simbol veritabil al generatiilor actuale si viitoare, un apropo subtil la viitorul planetei si vietuitoarelor sale bipede, pline pana-n maduva oaselor de..constiinta. Va recomand de asemeni Equilibrium, Surrogate, Ink, The Truman Show!
Iluzia minciunii calauzitoare de pasi pune tehnologia intr-o lumina crepusculara, nemeritata dealtfel (noi ne folosim de ea chiar acum..), iar pe fiecare ne readuce intr-un concept vechi si totusi nou: singuri in multime! De aceea orice modificare a materiei pe care o facem, orice lucru micrometric sau macrometric pe care il construim, orice..ceea ce conteaza de fapt este cum folosim acel lucru, ce valoare ii dam, cat construim si cat distrugem cu el. Ca si energia universului, conteaza de-i dam o cale negativa sau pozitiva, cum o folosim, in ce scop si nicidecum ca ea ar distruge, ea doar EXISTA fiind o constanta asemeni timpului. Unica vina o detinem noi, pamantenii, plini de constiinte hapsane si minti inguste, de egoism si avar, de rautate gratuita si de boala papagalului imitand de indata tot ce fac altii, lipsiti de originalitate si bunatate!
Datorita egoismului uman innascut culmea este ca vom fi mai mereu singuri in multime, de aceea bruma fiintelor de calitate ce roiesc in jurul nostru e bine sa o pastram, caci anii trec, iar relatiile se cladesc al naibii de greu. Voi, ma cititi pe mine si incercati sa intelegeti de ce mi se zbate spiritul, in ce fel..multumesc, Noi nu mai suntem singuri in multimea asta incolora, inodora, insipida..aici si totusi nicaieri! Va multumesc, eu Exist aici datorita existentei voastre!

Niciun comentariu: